Project Nekton gebruikt cookies om uw website ervaring te verbeteren. Lees meer

Het Project Nekton team trok vorige week naar Frankfurt om nieuwigheden en de laatste trends te ontdekken op de Light + Building beurs, de grootste beurs over verlichting met meer dan 2,000 exposanten.

Met de nadruk op circulariteit leerden we enorm veel bij over de toekomst van de verlichtingsindustrie, nieuw technologieën en interessante trends. In deze blog delen we graag onze belangrijkste inzichten en take-aways van dit interessante evenement!

Onze Key Take-aways van Light + Building 2024

Circulariteit heeft vele gezichten

In de dialoog over duurzaamheid komt het begrip van circulariteit steeds vaker naar voren. Merken en spelers in de verlichtingssector zijn nadrukkelijk bezig met het ontwikkelen en implementeren van circulaire strategieën, een trend die duidelijk toont hoe de verlichtingsindustrie een grote shift ondergaat. De diversiteit in aanpak en interpretatie van circulariteit binnen deze transitie is fascinerend. Het toont aan dat duurzaamheid voor iedere speler een unieke invulling krijgt.

Voor sommigen betekent circulariteit een focus op het ontwerp van hun producten, waarbij modulariteit en herstelbaarheid centraal staan. Deze benadering streeft naar de lange termijn bruikbaarheid en het gemak van onderhoud van materialen en armaturen. Anderzijds leggen sommige merken de nadruk op de selectie van hoogwaardige basismaterialen en producten om de levensduur ervan te verlengen, waarmee ze een andere dimensie van duurzaamheid benadrukken.

Het wordt duidelijk dat er binnen de verlichtingsindustrie geen uniforme definitie bestaat van wat circulariteit precies inhoudt. Begrippen als ecodesign, modulariteit, retrofitting, refurbishable, recyclage, en bio-afbreekbaarheid zijn constanten in de discussies over duurzame verlichting. Deze variëteit aan benaderingen en interpretaties onderstreept de complexiteit en de veelzijdigheid van circulariteit binnen de verlichtingssector.

Het toont aan dat er meerdere wegen leiden naar een duurzamere toekomst, elk met hun eigen unieke voordelen en uitdagingen.

Onze kijk op circulariteit

Bij Project Nekton zijn we ons goed bewust dat circulaire verlichting een continue evolutie is naar een efficiënter gebruik van onze materialen en grondstoffen. Elke stap die we zetten, brengt ons dichter bij ons uiteindelijke doel. Daarom houden we de diverse acties onder de noemer circulariteit nauwlettend in het oog, zodat we voortdurend kunnen leren en onze eigen benaderingen kunnen aanpassen. Het streven naar een beter gebruik van bestaande middelen is een reis waarvan het einde nog niet in zicht is. De vraag blijft: hoe kunnen we deze cyclus nog verder sluiten?

Bij Project Nekton bekijken en integreren we circulariteit in onze volledige aanpak, van lichtstudie tot installatie en nazorg. We leunen hierbij op het Waste Hierarchy schema, zoals vastgelegd in het Waste Framework Directive van de Europese Commissie. Onze primaire doelstelling is het zoveel mogelijk vermijden van afval. Wanneer afval onvermijdelijk is, stellen we onszelf de vraag hoe we dit het beste kunnen verwerken. Dit eenvoudige, maar effectieve framework stelt ons in staat om in elke projectfase het materiaalgebruik te optimaliseren en stap voor stap onze ecologische voetafdruk te verkleinen.

We stellen kritische vragen zoals: Waar kunnen we minder materialen gebruiken? Hoe kunnen we bestaande materialen hergebruiken? Wat doen we met materialen die aan het einde van hun levensduur zijn? En hoe kunnen we de levensduur van onze producten verlengen? Dit zijn de kernvragen die onze circulaire benadering vormgeven en ons leiden naar innovatieve oplossingen voor een duurzamere toekomst.

Bij Project Nekton erkennen we dat circulariteit meer is dan alleen een doelstelling; het is een voortdurende inzet voor verbetering en innovatie.

Ook onze Light-as-a-Service (LaaS) past perfect binnen dit circulaire plaatje. Meer hierover lees je hier.

Een nieuwe stap naar interconnectiviteit over merken en platformen heen

In een wereld die steeds meer digitaal en onderling verbonden wordt, is het duidelijk dat de toekomst bestaat uit technologieën die grenzen overschrijden en samenwerking faciliteren. Onze overtuiging dat een geïntegreerde aanpak essentieel is voor de vooruitgang, wordt keer op keer bevestigd door de nieuwste technologische ontwikkelingen. Belangrijk hierbij is de mogelijkheid om merk-onafhankelijke totaaloplossingen te bieden, een benadering die echter nog geen standaard is in de sector.

Traditioneel heeft elke technologie- of productontwikkelaar zijn eigen platform of beheersysteem gelanceerd, gekoppeld aan specifieke merken. Vanuit een bedrijfsperspectief lijkt dit logisch, maar vanuit het oogpunt van de klant roept dit vragen op. Is deze gesegmenteerde benadering echt wat het beste is voor hen?

De oplossing zou kunnen liggen in het omarmen van API’s of open-source modellen, die de basis kunnen vormen voor een dynamisch ecosysteem dat voortdurend evolueert met de behoeften van de klant als middelpunt. Dit zou niet alleen de interoperabiliteit tussen verschillende systemen en apparaten vergroten, maar ook een meer gebruiker-gerichte ervaring bieden.

Moderne gebouwen zijn nu meer dan ooit uitgerust met Internet of Things (IoT)-technologie, wat de weg vrijmaakt voor een ongekende niveau van connectiviteit. Systemen en apparaten binnen deze slimme gebouwen kunnen communiceren en synchroniseren, wat leidt tot geoptimaliseerde prestaties en gebruik. Cruciaal hierbij is de mogelijkheid voor real-time monitoring en beheer door gebouwbeheerders of onderhoudsmanagers, die zo het meeste uit deze slimme systemen kunnen halen.

Deze geavanceerde mate van controle en flexibiliteit strekt zich ook uit tot de werknemers binnen deze gebouwen, die de mogelijkheid krijgen om de ruimtes aan te passen aan hun specifieke behoeften. Dit alles draagt bij aan aanzienlijke energiebesparingen en een verlaging van de uitstoot, waarmee nog maar eens het potentieel van interconnectiviteit en samenwerking tussen verschillende merken en platformen wordt onderstreept.

Human-Centric Lighting: de opvallende afwezige

Tijdens ons bezoek aan Light + Building viel het ons op hoe verrassend weinig aandacht er uitging naar Human-Centric Lighting (HCL) en het cruciale belang van verlichting voor menselijk comfort en welzijn. In een wereld waarin we gemiddeld zo’n 90% van onze tijd binnenshuis doorbrengen, zou je verwachten dat het welzijn van mensen door middel van goede verlichting een centraal thema zou zijn op zo’n vooraanstaand evenement. Dit roept de vraag op: wordt het belang van HCL als vanzelfsprekend beschouwd, of is het simpelweg nog onderbelicht in de industrie?

Bij Project Nekton beschouwen we Human-Centric Lighting niet alleen als een trend, maar als een fundamenteel aspect van onze filosofie en een cruciale drijfveer in al onze projecten. Ons doel is om via beter licht het welzijn van werknemers te verhogen, ongeacht de sector. Elk project vereist een unieke focus: in de zorgsector draait het bijvoorbeeld om het bevorderen van patiëntenherstel, terwijl in de industriële omgeving de veiligheid van werknemers voorop staat. In kantoorgebouwen kan de juiste verlichting de productiviteit aanzienlijk verhogen en in onderwijsinstellingen ondersteunt het een optimale leeromgeving.

Het is duidelijk dat elke toepassing zijn eigen specifieke behoeften heeft als het gaat om verlichting. Aan het begin van elk project werken we nauw samen met onze klanten om te bepalen welke verlichtingsoplossing het beste past bij hun specifieke context.

Human-Centric Lighting mag dan misschien niet de aandacht hebben gekregen die het verdient op Light + Building, het blijft een centraal thema in onze missie om door middel van verlichting een positieve impact te maken op het menselijk welzijn. Wil je meer weten over de voordelen van human-centric lighting? Ontdek onze blog hierover hier.

Andere innovatieve trends

Naast de kernthema’s van duurzaamheid en human-centric design, bracht Light + Building 2024 nog een paar opmerkelijke innovaties en trends aan het licht die zeker het vermelden waard zijn.

Nature-Centric Lighting: harmonie met de natuur

Een opvallende ontwikkeling is de toenemende aandacht voor ‘nature-centric lighting’. Deze benadering erkent het belang van buitenverlichting die harmonieert met de behoeften van de natuurlijke omgeving en haar bewoners. Steeds vaker zien we buitenverlichting die is uitgerust met rode verlichting. Dit type licht is minder invasief voor dieren en draagt bij aan het verminderen van lichtvervuiling. Het is een stap vooruit in onze inspanningen om onze impact op de natuurlijke wereld te minimaliseren, terwijl we toch genieten van de voordelen van verlichting in onze buitenruimtes!

Integratie van akoestiek in verlichtingsarmaturen

Een andere intrigerende trend is de integratie van akoestiek in verlichtingsarmaturen. De inrichting van kantoorgebouwen wordt steeds meer gezien als een holistisch proces, waarbij elk element – van meubilair tot materialen – naadloos op elkaar aansluit. Door akoestische panelen in verlichtingsarmaturen te integreren, ontstaat een zowel esthetisch aangename als functionele kantoorruimte. Deze innovatie benut de beschikbare ruimte en materialen optimaal, wat resulteert in een werkomgeving waar comfort en functionaliteit hand in hand gaan.

Deze twee trends – nature-centric lighting en de integratie van akoestiek in verlichtingsarmaturen – tonen aan dat de verlichtingsindustrie voortdurend evolueert en zich aanpast aan de behoeften van zowel de mens als de natuur. Door innovatieve oplossingen te blijven ontwikkelen, dragen we bij aan een meer duurzame en leefbare wereld, voor iedereen!

Wil je meer weten over de mogelijkheden van duurzame verlichting? Laat je adviseren door onze experten!

LED's talk

Meer recente blog posts

Zinq
Van Wellen group
Van Moer Logistics
C. Steinweg Group
Plankton
Omco
Mediafin
Induver
WZC Mayerhof
IGW
Groupe Rossel
Etion
EATON
Campine
BMT
Bagaar
Asogem
Alstom