Project Nekton gebruikt cookies om uw website ervaring te verbeteren. Lees meer

In de wereld van hospitality draait alles om de ervaring en beleving van de gast. Verlichting speelt hierin een cruciale rol, niet alleen als functioneel element, maar ook als vormgever van sfeer en ambiance. De juiste verlichting accentueert de architecturale kenmerken van een ruimte en zorgt voor een naadloze integratie van alle elementen, waardoor een harmonieus geheel ontstaat.

Of het nu gaat om een intiem diner bij kaarslicht in een restaurant of de serene uitstraling van een hotellobby, de keuze van verlichting kan en zal het verschil maken.

Wil je meer weten over de mogelijkheden van duurzame verlichting? Laat je adviseren door onze experten!

LED's talk
Hospitality - Project Nekton Hospitality - Project Nekton

Lichtontwerp

Vaak wordt de keuze van verlichting gezien als een finishing touch, maar eigenlijk is het de basis van een goed architecturaal ontwerp. De juiste verlichting maakt of breekt uw locatie, dus het verdient al uw aandacht als u nog in de ontwerpfase van uw architecturaal plan zit. Denk bijvoorbeeld aan tafels in een restaurant: om elke tafel van het perfecte tegenlicht te voorzien, is het noodzakelijk om rekening te houden met de plaatsing van alle verlichting om zo een gelijkmatige lichtverdeling voor elke afzonderlijke tafel te creëren.

Wanneer u uw verlichting kiest, moet u altijd het comfort van uw klanten in gedachten houden. Een restaurant of bar kan innovatief zijn, maar als uw klanten het menu niet kunnen lezen of het eten niet kunnen zien, is uw concept nutteloos. Het beste is om reflecties te vermijden door de verlichting buiten het natuurlijke gezichtsveld van uw gasten te plaatsen. Reflecterende objecten zoals spiegels of gladde oppervlakken moeten met extra zorg worden geplaatst. Zorg ervoor dat uw klanten er geen hinder van ondervinden.

Licht als gids

Bij het betreden van een hotel of restaurant zoeken gasten instinctief naar aanwijzingen en oriëntatiepunten. In de context van een hotel dient de receptie prominent in het zicht te zijn, fungerend als het centrale knooppunt waar gasten zich onmiddellijk kunnen melden en begeleid worden. Door strategisch gebruik te maken van verlichting – het creëren van focuspunten en spelen met helderheidsniveaus – kunt u specifieke gebieden van uw ruimte benadrukken of subtiel op de achtergrond plaatsen.

Het resultaat? Gasten krijgen niet alleen een warm welkom, maar worden ook subtiel en elegant naar belangrijke gebieden geleid, wat bijdraagt aan een moeiteloze en gedenkwaardige ervaring.

Hospitality - Project Nekton Hospitality - Project Nekton

Gelaagde verlichting

Elke laag in je verlichting vervult een andere functie in je locatie. Het ene type draagt bijvoorbeeld bij aan het visuele, esthetische aspect. Terwijl een ander type verlichting dan weer essentieel is om extra functioneel licht te produceren.

De eerste en belangrijkste lichtbron is ‘natuurlijk licht’. Dit type licht bepaalt het algemene lichtniveau in uw ruimte en vormt de basis voor andere lagen. Daarnaast is er de taakgerichte verlichting. Dit functionele type verlichting wordt geplaatst op bezette plaatsen waar het simpelweg nodig is om extra verlichting te bieden, zoals recepties, keukens, kassa’s…

Dan is er accentverlichting die extra nadruk legt op specifieke elementen van uw interieur. Variërend van opwaartse wandverlichting tot verlichting achter uw bar. De decoratieve verlichting tenslotte maakt de lijst compleet. Het geeft uw hotel of restaurant een persoonlijke touch. Het functionele aspect is hier minder belangrijk. Bij accentverlichting gaat het om het creëren van een unieke persoonlijkheid. Al deze soorten licht moeten op een evenwichtige manier worden gebruikt om de ruimte volledig tot zijn recht te laten komen.

Zinq
Van Wellen group
Van Moer Logistics
C. Steinweg Group
Plankton
Omco
Mediafin
Induver
WZC Mayerhof
IGW
Groupe Rossel
Etion
EATON
Campine
BMT
Bagaar
Asogem
Alstom
Unilin
Tops Foods
Bank van Breda