Project Nekton gebruikt cookies om uw website ervaring te verbeteren. Lees meer

In de (bedrijfs)wereld van vandaag zijn kantoorruimtes meer geworden dan enkel functionele ruimtes met bureaus en stoelen; ze zijn getransformeerd tot knooppunten van creativiteit, samenwerking en productiviteit – plaatsen waar een mensgericht ontwerp een centrale rol speelt bij het verbeteren van het welzijn en de prestaties van de werknemers.

Een essentieel aspect dat bij deze transformatie vaak over het hoofd wordt gezien, is verlichting.”Human Centric Lighting” is een nieuwe benadering van kantoorverlichting die zich richt op de behoeften van de mensen die in deze ruimtes werken.

Door de relatie tussen verlichting en menselijke biologie te erkennen en adaptieve, aanpasbare verlichtingsoplossingen te implementeren, kunnen bedrijven kantooromgevingen creëren die niet alleen het fysieke en mentale welzijn van hun werknemers ondersteunen, maar ook betere prestaties, betrokkenheid en werktevredenheid stimuleren. Hoe juist? Dat lees je hieronder!

Wat is Human Centric Lighting?

Human Centric Lighting (HCL) is een innovatieve benadering van lighting design die prioriteit geeft aan de fysiologische en psychologische behoeften van mensen. In plaats van een volledige focus op het louter verlichten van ruimtes, legt HCL de nadruk op het creëren van een omgeving die het welzijn, comfort en productiviteit van de mensen in die ruimtes ondersteunen.

Het bereikt dit door natuurlijke lichtpatronen te simuleren, de helderheid te optimaliseren en de kleurtemperaturen gedurende de dag voortdurend aan te passen. Met behulp van geavanceerde technologie, zoals slimme LED-systemen, creëert HCL lichtomstandigheden die het natuurlijke verloop van de zon nabootsen, waardoor ons circadiane ritme, onze stemming en onze algehele gezondheid worden verbeterd.

Human Centric Lighting gaat dus verder dan het traditionele concept van verlichting, en brengt de kracht van natuurlijk licht naar binnen, waardoor ruimtes transformeren naar plaatsen waar welzijn en productiviteit aangemoedigd worden.

Circadiaans ritme en natuurlijk licht

Het circadiaans ritme, ook wel onze interne klok genoemd, is de 24-uurs cyclus die verschillende biologische processen bij mensen en andere organismen regelt. Het speelt een cruciale rol bij de regeling van de slaap-waakcycli, de afgifte van hormonen, de lichaamstemperatuur en andere belangrijke lichaamsfuncties. Natuurlijk licht, met name zonlicht, is de belangrijkste externe aanwijzing om ons circadiaans ritme te synchroniseren.

Blootstelling aan natuurlijk licht overdag helpt een gezond circadiaans ritme te handhaven door de productie van serotonine te stimuleren, de neurotransmitter die verantwoordelijk is voor stemmingsregulatie en algemene gevoelens van welzijn. Als de avond nadert, leidt de afname van het natuurlijke licht tot de afgifte van melatonine, het hormoon dat ons lichaam aanzet om zich voor te bereiden op de slaap. Dit delicate evenwicht is essentieel voor het behoud van een optimale psychologische en lichamelijke gezondheid, vooral op kantoor.

Human Centric Lighting zorgt er dus voor dat deze natuurlijke lichtpatronen nagebootst worden door de kleurtemperatuur en intensiteit gedurende de dag aan te passen om ze beter af te stemmen op dit interne ritme.

In de praktijk wordt de verlichting dus automatisch aangepast om deze zo optimaal mogelijk te maken: koeler, helderder licht in de ochtend bevordert de alertheid en productiviteit, terwijl warmer, zachter licht in de middag en avond ons lichaam helpt af te koelen en zich voor te bereiden op rust. Op deze manier kunnen we dus in harmonie met onze interne klokken werken in plaats van ertegen te vechten.

Het belang van goede verlichting op kantoor voor werknemers

Het belang van goede verlichting op kantoor kan niet genoeg worden benadrukt, omdat het een directe impact heeft op het welzijn van de werknemer, de productiviteit en de algehele tevredenheid op de werkplek. Door kantoorverlichting af te stemmen op het natuurlijke verloop van ons circadiane ritme, bevordert Human Centric Lighting een gezonde werkomgeving die bijdraagt aan een betere focus, concentratie en alertheid.

  1. Focus en concentratie: De juiste verlichtingsniveaus zorgen voor een betere focus en concentratie van werknemers. Helder en koeler licht in de ochtend bevordert de alertheid en biedt de ideale omstandigheden voor het uitvoeren van complexe taken die mentale helderheid vereisen. Slecht verlichte of te lichte ruimten, daarentegen, kunnen leiden tot vermoeide ogen en vermoeidheid, wat een negatieve invloed heeft op iemands vermogen om zich op het werk te concentreren.
  2. Creativiteit en samenwerking: Goede verlichting beïnvloedt ook het creatieve proces en bevordert samenwerking tussen collega’s. Gevarieerde verlichtingsschema’s kunnen verschillende delen van de hersenen stimuleren, waardoor innovatieve ideeën ontstaan en het probleemoplossend vermogen wordt vergroot. Het strategische gebruik van accent- en taakverlichting kan bijvoorbeeld intieme ruimtes creëren die brainstormen en samenwerken in teamverband aanmoedigen, terwijl omgevingsverlichting ontspanning en informele gesprekken kan bevorderen.
  3. Vermindering van vermoeidheid en stress: Onvoldoende verlichting kan leiden tot meer stress en vermoeidheid bij werknemers. Ruimtes met slechte verlichting, verblinding of flikkerend licht kunnen hoofdpijn, vermoeide ogen en spanning veroorzaken, wat allemaal natuurlijk een negatieve invloed heeft op de productiviteit. Door oplossingen voor Human Centric Lighting te implementeren, kunnen bedrijven deze problemen verlichten en een comfortabele en visueel aangename werkomgeving creëren die het welzijn van werknemers ondersteunt, stress vermindert en het energieniveau gedurende de dag op peil houdt.

Het belang van goede verlichting op kantoor voor de organisatie

Naast de voor de duidelijke positieve effecten op het welzijn en de productiviteit van jouw werknemers, zijn er ook tal van voordelen voor de organisatie:

  1. Energie-efficiëntie en kostenbesparingen: Eén van de meest directe voordelen van optimale verlichting is het potentieel voor energie-efficiëntie en kostenbesparingen. Slimme LED-verlichtingsoplossingen verbruiken aanzienlijk minder energie dan traditionele verlichtingssystemen, wat zich vertaalt in lagere energierekeningen en lagere bedrijfskosten. Bovendien hebben LED-lampen een langere levensduur, wat op lange termijn minder vervangingen en onderhoudskosten betekent.
    Lees meer over het verlagen van jouw energie-factuur met slimme LED Verlichting
  2. Duurzaamheid: De implementatie van energie-efficiënte verlichtingssystemen draagt bij tot de inzet van uw organisatie voor een duurzaam milieu. Door het energieverbruik en de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, kan het bedrijf werken aan het verminderen van zijn ecologische voetafdruk, wat een steeds belangrijkere overweging is voor zowel klanten als werknemers. Deze afstemming op milieuvriendelijke waarden kan de reputatie van jouw merk verhogen en de initiatieven voor maatschappelijk verantwoord ondernemen versterken.
  3. Talent aantrekken en behouden: Een goed verlichte en comfortabele kantooromgeving kan een krachtig middel zijn om toptalent aan te trekken en te behouden. Werknemers zullen eerder bij een bedrijf blijven dat prioriteit geeft aan hun welzijn en een gezonde werksfeer bevordert. Bovendien kan een doordacht ontworpen werkruimte met optimale verlichting een blijvende indruk achterlaten bij potentiële rekruten en laten zien dat uw bedrijf zich inzet voor de tevredenheid van werknemers.
  4. Imago en klantperceptie: De visuele impact van een goed ontworpen kantoorruimte met optimale verlichting kan jouw merkimago versterken en de perceptie van de klanten positief beïnvloeden. Een professionele en gastvrije ambiance spreekt boekdelen over de waarden van de organisatie, aandacht voor detail en toewijding aan kwaliteit. Zo kan optimale verlichting een subtiele maar essentiële rol spelen bij het versterken van merkidentiteit en het opbouwen van vertrouwen bij klanten.

Investeren in optimale verlichting voor jouw kantoor levert dus verreikende voordelen op die verder gaan dan het welzijn en de productiviteit van de werknemers. Door te kiezen voor energie-efficiënte, mensgerichte verlichtingsoplossingen kan jouw organisatie kosten besparen, milieuverantwoordelijkheid tonen, toptalent aantrekken en haar merkimago versterken!

Human Centric Lighting implementeren in jouw bedrijf met smart connect LED-verlichting

Zoals je inmiddels hebt kunnen lezen is het implementeren van Human Centric Lighting in kantoren een investering in het welzijn en de productiviteit van jouw personeel en een verbintenis tot duurzaamheid voor de toekomst. Optimale verlichting verbetert niet alleen de werkomgeving, maar levert ook tastbare voordelen op die het resultaat en de reputatie van het bedrijf kunnen verbeteren.

Door samen te werken met Project Nekton kan je moeiteloos Smart Connected LED verlichtingsoplossingen integreren in jouw kantooromgeving. Dit verhoogt niet alleen het welzijn en de productiviteit van uw medewerkers, maar helpt ook jullie energierekening te verlagen en de ecologische voetafdruk te verkleinen!

Wil je meer weten over de mogelijkheden van duurzame verlichting? Laat je adviseren door onze experten!

LED's talk

Meer recente blog posts

Zinq
Van Wellen group
Van Moer Logistics
C. Steinweg Group
Plankton
Omco
Mediafin
Induver
WZC Mayerhof
IGW
Groupe Rossel
Etion
EATON
Campine
BMT
Bagaar
Asogem
Alstom
Unilin
Tops Foods
Bank van Breda