Project Nekton gebruikt cookies om uw website ervaring te verbeteren. Lees meer

Licht speelt een sleutelrol in het ontwerp van een visuele omgeving. Werken en bewegen is alleen mogelijk als we licht hebben om te zien. Architectuur, mensen en voorwerpen zijn alleen zichtbaar als er licht is. Licht is een belangrijke factor in hoe wij onze omgeving waarnemen, en beïnvloedt de manier waarop wij ons voelen en onze reactie op een ruimte.

Bij verlichtingsprojecten onderscheiden we tussen twee verschillende benaderingen: relighting en new lighting. Maar wat is het verschil tussen beide? En wat zijn de voordelen?

Wat is Relighting?

Relighting vs New Lighting: Wat is het verschil?

Relighting is het vervangen van bestaande verlichting door meer energiezuinige LED verlichting. Dit kan om verschillende redenen gebeuren, onder meer om de esthetiek van de ruimte te verbeteren, om de hoeveelheid licht te vergroten of om de energiekosten te verlagen.

Een ander leuk nieuw woord voor relighting is verledden, geïntroduceerd door de stad Leuven om aan te geven dat ze alle gewone straatverlichting gaan omzetten in LED-verlichting (bron: hln.be).

De voordelen van Relighting

Energie is duur en elke kilowattuur telt. Daarom zijn steeds meer bedrijven, steden (bvb: Leuven, Genk en Pelt), en organisaties zijn op zoek naar concrete manieren om het energieverbruik te verminderen.

Eén van de meest effectieve manieren om dit te doen is door relighting met LED-verlichting. Door het vervangen van de oude lichtbronnen door zuinige LEDs en deze te combineren met slimme sturing kunnen we een energiebesparing van wel 85% bekomen.

Omdat bij Relighting de oorspronkelijke verlichting vervangen wordt kan men wel eens afgeschrikt worden door de hoge potentiële investering. Alles vervangen, van bekabeling tot armaturen, kost toch heel wat geld, niet? Gelukkig valt dit heel goed mee! We behouden namelijk gewoon de bestaande bekabeling, we maken gebruiken van volledig draadloze sturing van de verlichting zodat we extra installatiekosten kunnen vermeiden.

Benieuwd hoe wij te werk gaan bij een Relighting project? Kijk hier voor meer informatie en een gedetailleerd stappenplan!

Premies voor Relighting

Omdat het vervangen van oude verlichting zowel heel wat financiële als ecologische voordelen heeft, is er de mogelijkheid om een subsidie aan te vragen. Steden, provincies en energiebedrijven bieden regelmatig aantrekkelijke premies voor investeringen in energiebesparende projecten zoals relighting.

Zo biedt Fluvius een premie tot maximaal €20,000 voor relighting. Hieronder verstaan ze de volledige verwijdering van de bestaande verlichting (armaturen en lampen), de uitvoering van een lichtstudie en een volledig nieuwe verlichtingsinstallatie. De premie is geldig voor alle gebouwen van vóór 2006 en kan slechts éénmaal per ruimte worden toegekend.

Meer informatie over de Fluvius premie en voorwaarden kan je hier vinden.

Wat is New lighting?

Nieuwe verlichting is de installatie van nieuwe LED-verlichting in een ruimte waar voorheen geen verlichting was.

Bij nieuwe installaties is het vanzelfsprekend dat we met energiezuinige LEDs gaan werken. Deze LEDs verbruiken op zich al zeer weinig, en dankzij de toepassing van slimme sturing kunnen we een bijkomende energiebesparing van wel 50% bereiken!

De voordelen van New lighting

Omdat je bij New lighting vertrekt vanaf nul, hebben we de mogelijkheid om de verlichting echt af te stemmen op jouw behoeften. We houden rekening met verschillende factoren zoals het type ruimte, de activiteiten die er zullen plaatsvinden en natuurlijk je eigen voorkeuren.

Een succesvol verlichtingsplan moet al in een vroeg stadium in het ontwerp worden geïntegreerd. Zo kunnen de lichtpunten zorgvuldig gekozen worden in functie van het beoogde concept. Door al in de conceptfase rekening te houden met het verlichtingsontwerp kan de verlichting de perceptie van de ruimte versterken, de activiteit binnen een ruimte versterken of markante gebieden benadrukken.

Benieuwd hoe wij te werk gaan bij een verlichtingsproject? Kijk hier voor meer informatie over onze light services!

Lighting Design door Project Nekton

Lighting design of lichtontwerp is het proces van het aanbrengen van verlichting in ruimtes. Het maakt deel uit van elk architecturaal en interieurontwerp waarbij de ontwerper alle belangrijke aspecten van verlichting moet kennen die een ruimte kunnen beïnvloeden.

Als lichtontwerpers brengen wij onze creatieve aanpak en lichtexpertise samen om uitstekende resultaten te leveren. Project Nekton bedenkt, ontwerpt en creëert verlichtingsschema’s die jouw verhaal ondersteunen en emotie creëren. Dankzij onze expertise in entertainment en architecturaal lichtontwerp kunnen wij sferen ontwerpen die alle verschillende soorten ervaringen creëren, vormgeven en versterken.

Meer weten? Contacteer ons voor een vrijblijvend gesprek over de mogelijkheden!

Wil je meer weten over de mogelijkheden van duurzame verlichting? Laat je adviseren door onze experten!

LED's talk

Meer recente blog posts

Zinq
Van Wellen group
Van Moer Logistics
C. Steinweg Group
Plankton
Omco
Mediafin
Induver
WZC Mayerhof
IGW
Groupe Rossel
Etion
EATON
Campine
BMT
Bagaar
Asogem
Alstom
Unilin
Tops Foods
Bank van Breda