Project Nekton gebruikt cookies om uw website ervaring te verbeteren. Lees meer

Duurzaamheid en energie-efficiëntie zijn tegenwoordig populaire thema’s. Bedrijven zijn op zoek naar oplossingen om de stijgende energiekosten te bestrijden en hun steentje bij te dragen aan het milieu.

Eén manier om beide doelen te bereiken is over te schakelen van traditionele fluorescentieverlichting naar LED-verlichting. Maar hoewel LED’s minder energie verbruiken en gewoonlijk langer meegaan dan traditionele lampen, zal niet alle LED-verlichting geschikt zijn voor de specifieke toepassingen en noden in uw bedrijf.

LED tubes

LED tubes zijn lichtbronnen in de vorm van traditionele TL buizen die gebruik maken van LED’s om licht te produceren. Ze zijn dan ook ontworpen ter vervanging van de oude TL-lampen, dewelke minder energie-efficiënt zijn. Omdat vele bedrijven gebruik maken van TL-lampen voor de verlichting van kantoren en bedrijfshallen, lijken LED tubes de ideale oplossing te zijn, aangezien deze eenvoudig vervangen kunnen worden in de bestaande armatuur.

Hoewel LED buizen inderdaad een meer energie-efficiënte en milieuvriendelijkere optie zijn dan TL-lampen, zijn er toch een aantal nadelen om bewust van te zijn voordat u de overstap overweegt.

4 Redenen Waarom je Beter Geen LED Tubes Installeert

4 nadelen van LED tubes

Hieronder sommen we een aantal van de grootste nadelen op, en waarom wij afraden om LED tubes aan te kopen ter vervanging van TL lampen.

1. Ze doen niet wat ze beloven

Wat verkopers ook beweren, LED tubes doen niet altijd wat ze beloven. Zo wordt de levensduur vaak niet gehaald, en geven de lampen veel minder licht dan oude TL lampen.

Een conventionele TL lamp van 58W geeft een lichtsterkte van zo’n 5000 lumen. Ter vergelijking; de meeste LED buizen produceren ongeveer 2300 lumen, of maximum 3700lm (23W zonder ballastverliezen).

Tenslotte werkt ook de oorspronkelijke spiegel optiek voor de TL buizen niet meer zoals ontworpen, omdat LED tubes een volledig ander uitstralingspatroon hebben dan de conventionele TL lamp.

2. Ze worden foutief vergeleken

Een tweede nadeel van LED buizen is dat ze vaak ten onrechte worden vergeleken met oudere, gewoonlijk versleten, TL lampen. Wanneer men twee armaturen vergelijkt die naast elkaar hangen, de ene met LED en de andere met een oudere TL buis, dan kan het inderdaad op het eerste zicht lijken dat de LED tube meer licht geeft.

Echter vergeet men vaak dat de TL lamp op het einde van zijn levensduur is, en dus een stuk minder licht geeft dan een nieuwe. Bij het vergelijken van LED met TL kan je dus best eerst een nieuwe TL gebruiken om het oorspronkelijke lichtniveau te zien en een accurate vergelijking te maken.

Voor een exacte interpretatie kan je beter onder de LED tube het resultaat meten met een lux meter. Op die manier kunt u zien hoeveel licht er werkelijk aankomt en bruikbaar is voor de beoogde toepassing.

3. Vaak zijn ze niet norm-conform

Een extra probleem is de conformiteit van LED tubes. Na vervanging van TL door LED buizen vervalt de wettelijke CE aansprakelijkheid van de fabrikant. Dit kan heel belangrijke gevolgen hebben wanneer het fout gaat met de elektrische installatie, zoals bij brand door slechte contacten in het LED tube circuit (men moet vaak ingrijpen in de interne bekabeling).

Bij het installeren van LED tubes moet je er ook rekening mee houden dat niet iedere buis zomaar in iedere armatuur geplaatst mag worden; dit hangt af van de eigenschappen van de oude TL lamp, zoals het type starter, ballast, etc.

Verder is de lichtverdeling van nieuwe LED tubes vaak niet conform de Europese EN 12464-1-normen, die de eigenschappen van werkverlichting binnen bepalen.

Project subsidies kan je enkel bekomen als je kiest voor een volledige relighting. Onder relighting wordt verstaan het volledig demonteren en afvoeren van zowel de bestaande lampen als de bestaande armaturen, de uitvoering van een lichtstudie waarin de nieuwe verlichtingsinstallatie volledig wordt berekend in een ruimte ingetekend volgens de realiteit, en het installeren van een volledig nieuwe verlichtingsinstallatie conform de uitgevoerde lichtstudie (meer info op website Fluvius).

4 Redenen Waarom je Beter Geen LED Tubes Installeert

4. Ze zijn in het systeem veel minder efficiënt dan een modern led armatuur.

Tenslotte kan er nog iets gezegd worden over de efficiëntie van de LED tube in een traditioneel armatuur, versus in een modern LED armatuur.

Over het algemeen heeft een LED tube een maximale lichtopbrengst van zo’n 170lm/W. Echter verlies je in het originele armatuur gemakkelijk een 20%, hetgeen zo een netto opbrengst van maar 138 lm/W geeft. Ter vergelijking: een LED lamp in een modern LED armatuur heeft een sterkte van netto 165lm/W  tot 190lm/W.

Zijn LED tubes dan nooit een goede optie?

Ondanks al deze nadelen zijn er toch situaties waarin een LED tube een goede keuze kan zijn. In welke gevallen zou je dan wel best overwegen om LED tubes te plaatsen?

1. Je bent huurder en je contract loopt binnen de 3 jaar af

Als je overweegt om te investeren in een LED installatie maar je weet dat je binnen enkele jaren zal verhuizen, kan het interessanter zijn om te kiezen voor een LED tube. Je dient dan enkel de buizen te installeren zonder het hele armatuur te moeten vervangen. Zo hoef je je ook geen zorgen te maken over ROI.

2. Je ruimte wordt binnen de 3 jaar volledig gerenoveerd

Ook hier geldt dat je beter nog even kan wachten tot de volledige renovatie plaatsvindt, vooraleer je in volledig nieuwe LED armaturen investeert.

3. De toestellen zijn moeilijk vervangbaar

Bestaande TL armaturen kunnen er al heel wat jaren hangen en zijn mogelijks niet geplaatst met het idee dat ze op een dag zouden moeten vervangen worden door modernere alternatieven. Dit kan het moeilijker maken om de armaturen te vervangen; in zo’n geval is het mogelijks eenvoudiger om alleen de lampen zelf te vervangen en de conventionele armaturen te laten hangen.

4. Je budget is heel beperkt

Het vervangen van een oude TL installatie met nieuwe LED armaturen kan vrij duur zijn. Indien jouw budget eerder beperkt is kan het interessanter zijn om in eerste instantie voor LED buizen te kiezen. Je kan dan de armaturen op een later moment vervangen wanneer de financiële situatie van het bedrijf hier meer ruimte voor biedt.

Wel goed om te weten: bij een volwaardige relighting van jouw bedrijf kan je meestal ook beroep doen op subsidies. Contacteer ons gerust voor meer informatie hierover!

Tenslotte vind je hieronder nog een keuzetabel die kan helpen een goede keuze te maken:

4 Redenen Waarom je Beter Geen LED Tubes Installeert

Meer weten?

Onze verlichtingsexperten staan je graag bij met advies en oplossingen op maat van jouw specifieke situatie, noden en wensen!

Contacteer ons vrijblijvend!

Wil je meer weten over de mogelijkheden van duurzame verlichting? Laat je adviseren door onze experten!

LED's talk

Meer recente blog posts

Zinq
Van Wellen group
Van Moer Logistics
C. Steinweg Group
Plankton
Omco
Mediafin
Induver
WZC Mayerhof
IGW
Groupe Rossel
Etion
EATON
Campine
BMT
Bagaar
Asogem
Alstom