Project Nekton gebruikt cookies om uw website ervaring te verbeteren. Lees meer

Krachtens de RoHS-richtlijn zullen in de loop van 2023 de productie en verkoop van nieuwe fluorescentieverlichting verboden worden binnen de Europese Unie. De tijd is gekomen om het gebruik van toxische materialen, zoals kwik en fosfor, geleidelijk af te bouwen en zo de menselijke gezondheid en het milieu te beschermen tegen de schadelijke effecten ervan.

Deze beslissing biedt een uitgelezen kans om in zee te gaan met Project Nekton voor de vervanging van uw bestaande verouderde verlichting door meer energiezuinige en ecologische alternatieven! Niet alleen zal je wettelijk verplicht worden om dat te doen, je draagt ook je steentje bij aan het milieu, én je verlaagt aanzienlijk de energiekosten voor verlichting.

Het EU-Verbod op Fluorescentielampen in 2023: Wat je Moet Weten

Wat verandert er rondom de regelgeving?

Het EU-verbod op fluorescentielampen gaat samen met enkele nieuwe eisen en regelgeving op vlak van verlichting.

Het verbod introduceert de nieuwe verordening 2019/2020 omtrent verlichting (Single Lighting Regulation – SLR) en de EU-verordening 2019/2015 betreffende energie-etikettering (Energy Label Regulation – ELR).

SLR / ELR

De Single Lighting Regulation stelt hogere eisen aan de efficiëntie en lichtkwaliteit van verlichting.

De SLR maakt geen onderscheid meer tussen lampen, modules en armaturen: in plaats daarvan verwijzen zij alleen naar lichtbronnen. De energie-efficiëntie zal daarom bijvoorbeeld alleen voor de lichtbron worden geëvalueerd.

Een lichtbron is ieder elektrisch product dat wit licht uitstraalt. Iedere lichtbron zal dus overeenkomstig de verondening apart worden geëvolueerd en aan strengere eisen moeten voldoen (SLR), en een nieuw geïntroduceerd energie-efficiëntielabel ontvangen (ELR).

RoHS

De Engelse afkorting RoHS komt van ‘Restriction of the use of certain Hazardous Substances’, of de ‘Beperking van het gebruik van bepaalde gevaarlijke stoffen’.

Deze Europese richtlijn stelt wettelijke grenzen aan de hoeveelheid van zes toegepaste stoffen, waaronder kwik en fosfer, dewelke voornamelijk in elektronische apparatuur teruggevonden kunnen worden. De RoHS-wetgeving is van toepassing op alle elektronische goederen en is bedoeld om de menselijke gezondheid en het milieu te beschermen.

Concreet op vlak van verlichting zal er een verbod op PL en long life fluo lampen komen vanaf 15/02/2023. In een verder stadium worden ook T5 en T8 fluorescerende lampen geweerd vanaf 24/08/2023.

Het EU-Verbod op Fluorescentielampen in 2023: Wat je Moet Weten

Wat betekent dit voor bedrijven?

Het verbod op fluorescentielampen zal gevolgen hebben voor veel bedrijven, aangezien zij zullen moeten overschakelen op alternatieve verlichtingsoplossingen. Dit zal zowel een enorme praktische organisatie vergen, alsook een aanzienlijke financiële investering.

Los van de investering zal de nieuwe verordening de overgang van verouderde lichtbronnen naar slimme LED-verlichting verder stimuleren, hetgeen positief is natuurlijk. Dergelijke maatregelen, waarvan is bewezen dat ze energiebesparingen tot 85% opleveren, zullen ervoor zorgen dat leds in alle openbare, particuliere en commerciële ruimten aan een sneller tempo in gebruik worden genomen.

Deze overstap naar energie-efficiëntere verlichting, zoals LED’s, zal op de lange termijn resulteren in aanzienlijke kostenbesparingen. En niet te vergeten, je draagt jouw steentje bij aan het milieu door je ecologische voetafdruk te verkleinen.

Wanneer de traditionele fluorescentielamp officieel tot het verleden behoort (compacte fluorescentielampen vanaf februari 2023 en T5 en T8 vanaf augustus 2023), zullen volgens onze ramingen alleen al in Europa in de komende zes jaar ongeveer 250 miljoen reeds geïnstalleerde exemplaren (ramingen voor T5 en T8) moeten worden vervangen.

Wat zijn de alternatieven?

Om niet afhankelijk te worden van een explosieve vraag en bijhorende lange leveringstermijnen, kan je best nu al de vervanging of renovatie plannen voor de vernieuwing van jouw verlichting.

Dit kritieke moment biedt een geweldige kans om draadloos te gaan met uw LED retrofit. Draadloze verlichtingscontroleprojecten winnen aan populariteit dankzij hun bewezen staat van dienst wat betreft het verlagen van het energieverbruik, het verlagen van de bedrijfskosten, het verbeteren van de veiligheid en het bieden van een transparante netwerkinfrastructuur die gemakkelijk kan worden opgeschaald met minimale verstoring en installatiekosten.

Neem zeker eens een kijkje bij onze diensten, en ontdek wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen op vlak van verlichting!

Vier redenen waarom je de verandering met Project Nekton zou moeten omarmen

Project Nekton is jouw partner in de overgang naar een duurzamere toekomst.

Het EU-Verbod op Fluorescentielampen in 2023: Wat je Moet Weten

1. Geen onderbreking van uw activiteiten tijdens de installatie

We kiezen in de meeste gevallen voor draadloze verlichtingsarmaturen, we recupereren de bestaande voeding van de oude armaturen om het nieuw toestel te voeden, en de communicatie gebeurt draadloos zodat er geen extra bekabeling nodig is.

2. Eenvoudige conversie

We kunnen uw oude TL-armatuur ombouwen naar LED en voorzien een smart-ready driver zodat het toestel gemakkelijk kan communiceren in mesh.

3. Snelle inbedrijfstelling

De armaturen kunnen worden bediend met een draadloze schakelaar of met behulp van de gratis te downloaden app. Bevrijd van de fysieke beperkingen van bedrading kunnen alle toevoegingen of wijzigingen aan lichtregelingsinstallaties eenvoudig worden geïmplementeerd in de app.

Het is mogelijk om op elk gewenst moment armaturen toe te voegen of te verwijderen, nieuwe functionaliteit te introduceren en op maat gemaakte scènes te maken. Dit gebeurt allemaal in de software, op elk moment, vanaf elke locatie.

4. Human-centric lighting

Via onze lichtstudies voorzien we beter licht dan wat u nu heeft. We focussen ons op de gezondheid en veiligheid van uw werknemers, aanpasbaar aan de noden van elk individu.

Meer weten?

Contacteer ons gerust voor meer informatie over het verbod en de consequenties voor uw zaak. We bespreken graag samen de eindeloze mogelijkheden!

Wil je meer weten over de mogelijkheden van duurzame verlichting? Laat je adviseren door onze experten!

LED's talk

Meer recente blog posts

Zinq
Van Wellen group
Van Moer Logistics
C. Steinweg Group
Plankton
Omco
Mediafin
Induver
WZC Mayerhof
IGW
Groupe Rossel
Etion
EATON
Campine
BMT
Bagaar
Asogem
Alstom