Verlichting in hospitality

Bij de inrichting van hotels, bars of restaurants staat beleving centraal.

Verlichting is een cruciale factor die de setting vormgeeft en bijdraagt aan een geweldige beleving. De juiste keuze van verlichting zorgt ervoor dat een ruimte en al zijn architecturale elementen precies de aandacht krijgen die ze nodig hebben en het draagt bij tot een consistent geheel. Ontdek waar u op moet letten bij het kiezen van de juiste verlichting voor hotels en restaurants.

Lichtontwerp

Vaak wordt de keuze van verlichting gezien als een finishing touch, maar eigenlijk is het de basis van een goed architectonisch ontwerp. De juiste verlichting maakt of breekt uw locatie, dus het verdient al uw aandacht als u nog in de ontwerpfase van uw architectonisch plan zit. Denk bij wijze van voorbeeld aan tafels in een restaurant. Om elke tafel van het perfecte tegenlicht te voorzien, is het noodzakelijk om rekening te houden met de plaatsing van alle verlichting om een gelijkmatige lichtverdeling voor elke afzonderlijke tafel te creëren.

Wanneer u verlichting kiest, moet u altijd het comfort van uw klanten in gedachten houden. Een restaurant of bar kan innovatief zijn, maar als uw klanten het menu niet kunnen lezen of het eten niet kunnen zien, is uw concept nutteloos. Het beste is om reflecties te vermijden door de verlichting buiten het natuurlijke gezichtsveld van uw gasten te plaatsen. Reflecterende objecten zoals spiegels of gladde oppervlakken moeten met extra zorg worden geplaatst, zorg ervoor dat uw klanten er geen hinder van ondervinden.

Licht als geleiding

Wanneer mensen een hotel of restaurant binnenlopen, is het belangrijk hen een duidelijk overzicht te geven van waar ze heen moeten en waar ze iets kunnen vinden. In een hotel is het essentieel dat de receptie als centraal punt wordt neergezet zodat uw gasten direct geholpen kunnen worden. Door te werken met focuspunten en te variëren in helderheid kunt u bepalen welke delen van de ruimte u wilt accentueren of benadrukken. Op die manier krijgen uw gasten een duidelijke, maar subtiele richtingaanwijzer.

Gelaagde verlichting

Elke laag in je verlichting vervult een andere functie in je locatie. Het ene type draagt bijvoorbeeld bij aan het visuele, esthetische aspect. Terwijl een ander type verlichting essentieel is om extra functioneel licht te produceren. De eerste en belangrijkste lichtbron is ‘natuurlijk licht’. Dit type licht bepaalt het algemene lichtniveau in uw ruimte en vormt de basis voor andere lagen.

Daarnaast is er de taakgerichte verlichting. Dit functionele type verlichting wordt geplaatst op bezette plaatsen waar het simpelweg nodig is om extra verlichting te bieden, zoals recepties, keukens, kassa’s…

Dan is er accentverlichting die extra nadruk legt op specifieke elementen van uw interieur. Variërend van opwaartse wandverlichting tot verlichting achter uw bar. De decoratieve verlichting tenslotte maakt de lijst compleet. Het geeft uw hotel of restaurant een persoonlijk tintje. Het functionele aspect is hier minder belangrijk, bij accentverlichting gaat het om het creëren van een unieke persoonlijkheid. Al deze soorten licht moeten op een evenwichtige manier worden gebruikt om de ruimte tot zijn recht te laten komen.