Verlichting in Zorg & Onderwijs

Verlichting speelt op veel verschillende manieren een belangrijke rol in scholen en zorginstellingen. Het kan direct van invloed zijn op hoe goed leerlingen zien en leren, het is ook een belangrijke verbruiker van energie.

Als leraar of directielid hebt u de mogelijkheid om een echte leef- en leeromgeving te creëren via verlichting die de beleving, de betrokkenheid en de focus in de klas of kamer verbetert.

Lichtkwaliteit

Leerlingen hebben nood aan gezonde en comfortabele omgevingen.  Een upgrade van de verlichting zal leerlingen helpen om alle gebieden van het klaslokaal (en de rest van de school) goed te zien. Bovendien kan een upgrade met behulp van LED-verlichting effectief schittering en flikkering verminderen, die niet alleen een negatieve invloed hebben op leerlingen, maar ook op leraren.

Fluorescentieverlichting, het type verlichting dat het meest wordt gebruikt in scholen, hindert onbewust de leerlingen. Bovendien zijn sommige leerlingen zeer gevoelig voor het subtiele flikkeren van directe fluorescente verlichting, wat hoofdpijn, vermoeide ogen en prikkelbaarheid met zich mee kan brengen. Kwalitatieve LED armaturen verhelpen dit probleem.

Circadiaans Ritme

Bij het bespreken van de voordelen van een verlichtingsupgrade is een ander belangrijk onderwerp het circadiaans ritme. Ons circadiaans ritme is een interne, biologische klok die ons lichaam helpt bepalen wanneer we wakker worden, wanneer we gaan slapen, en zelfs wanneer we ons moeten concentreren en wanneer we moeten ontspannen.

Gemiddeld slapen leerlingen tegenwoordig al ongeveer twee uur minder dan vroeger. Dit is te wijten aan de verminderde blootstelling aan natuurlijk daglicht en andere factoren, zoals het gebruik van elektronische apparaten voor het slapengaan. Beide beïnvloeden ons circadiaans ritme. Dit patroon kan mogelijk leiden tot slaapproblemen en gedragsproblemen. Dit hangt samen met een verlate aanmaak van het slaaphormoon melatonine. Het is dus een stoornis van de biologische klok. De keuze voor juiste verlichting, de juiste hoeveelheid licht en kleurtemperatuur op het juiste moment, kan dit mee helpen aanpakken.

Lichtregeling

Een regelbaar verlichtingssysteem kan leraren een extra hulpmiddel bieden in het klaslokaal, wat helpt om de aandacht van leerlingen te trekken, ontspanning of afkoeling na de pauze te bevorderen, en de juiste verlichtingsniveaus te bieden voor specifieke taken. De keuze van de juiste lichtintensiteit of kleurtemperatuur voor de verschillende schooltaken zal enkel maar bevorderend zijn voor de leerlingen.

Het werken met whiteboards of smartboards, het maken van aantekeningen tijdens presentaties, computerwerk of het afleggen van examens in volle focus, vereisen allen verschillende lichtkenmerken.

Case

Woonzorgcentrum Mayerhof

Dankzij slimme LED downlights kan woonzorgcentrum Mayerhof tot 82% energie besparen op hun verlichting, in een gezondere lichtomgeving.

Slimme Verlichting

De geavanceerde LED-verlichtingsarmaturen van vandaag kunnen hele “slimme scholen” creëren met ingebouwde sensoren, en amaturen die onderling communiceren

Enerzijds kan dankzij automatisch dimmen worden bespaard op de energiefactuur. LED-armaturen kunnen worden voorzien van “daglicht dimming”, zodat ze automatisch reageren op omgevingslichtniveaus en zo overbodig licht tijdig kunnen dimmen.

Anderzijds zijn de mogelijkheden die scholen hebben met de installatie van slimme verlichtingsoplossingen veel ruimer dan enkel energie- en onderhoudsbesparingen: Moderne slimme verlichtingsproducten kunnen scholen en universiteiten helpen bij het monitoren van hun omgeving, het verhogen van de veiligheid van studenten en personeel of het verbeteren van de connectiviteit als “LiFi” hotspots.