UV-C Desinfectatie

Project Nekton biedt UV-C-verlichting aan om tegemoet te komen aan de groeiende vraag naar desinfectie.

UV-C

UV-C-straling is een bekend desinfectiemiddel voor lucht, oppervlakken, voorwerpen en water dat het risico om een infectie op te lopen kan verkleinen. Het wordt al meer dan 40 jaar gebruikt. Alle bacteriën en virussen die tot op heden zijn getest (dat zijn er door de jaren heen vele honderden geweest, waaronder diverse coronavirussen), reageren op desinfectie met UV-C.

Facts

In laboratoriumtests inactiveerden onze UV-C-lichtbronnen bij een blootstellingstijd van 6 seconden 99% van het SARS-CoV-2-virus op een oppervlak en binnen 10 minuten 99,99% in de lucht van een kamer. Na 20 minuten was het virus niet meer aantoonbaar in de lucht. Een duidelijke indicatie dat UV-C een waardevolle rol kan spelen in uw beschermingsstrategie.

Desinfectie bovenlucht

De kwaliteit van de lucht die we inademen, het water dat we drinken en de reinheid van oppervlakken die we aanraken, hebben een grote invloed op onze gezondheid en ons welzijn. We lopen allemaal het risico om virussen en bacteriën op te lopen en te verspreiden, vooral in drukke openbare ruimtes zoals kantoren, fabrieken, winkels, bars, restaurants scholen, musea en in het ov.

Beter ventileren

Ventilatie ververst de lucht in de ruimte en vermindert daarmee de concentratie ziekteverwekkers in de lucht. Dit wordt uitgedrukt in aantal air changes per hour (ACH), het aantal keer dat de lucht in een ruimte wordt vervangen door nieuwe lucht, in 1 uur tijd. Ventilatie is gericht op het aanvoeren van verse lucht en het verlagen van het CO2-gehalte. Elke luchtverversing vermindert het niveau van ziekteverwekkers met slechts 63% per uur (1 ACH). Om het risico op infectie via de lucht te minimaliseren (99,99% reductie) zijn er minstens 9 ACH nodig. Met standaard ventilatie oplossingen worden deze normen in de praktijk nauwelijks behaald. Zelfs áls ieder gebouw voldoet aan de eisen in het Bouwbesluit, betwijfelen experts of dat genoeg is om de verspreiding van het virussen tegen te gaan.

ACH

UV-C apparaten desinfecteren de lucht in de ruimte en inactiverenziekteverwekkers in de lucht. De effectiviteit kan worden uitgedrukt in equivalente air changes per hour (eqACH). Onderzoek toont aan dat de Philips UV-C upper air armaturen 99,99% van het SARS-CoV-2-virus inactiveerden in slechts 10 minuten – het equivalent van 50 ACH (50eqACH). Met aanvullende luchtreiniging of desinfectie behaal je dus én meer luchtverversingen per uur (ACH) én maak je de aanwezige virussen in de lucht onschadelijk. Daarom is UV-C een zinvolle en doeltreffende aanvulling op ventilatie om het risico op besmetting aanzienlijk te verkleinen.

Bekijk hoe het werkt: https://youtu.be/6jIMcvBS3Gw

Case Sint Oda

  • Sint Oda, een dienstencentrum voor personen met een complexe en/of meervoudige beperking, zet aanvullende maatregelen in om de lucht in de leefgroepen te desinfecteren met Philips UV-C.
  • Philips UV-C upper air toestellen inactiveren in slechts 10 minuten 99,99% van het SARS-CoV-2-virus in de lucht en zijn daarmee de perfecte aanvulling op ventilatie1.
  • Deze installatie maakt ook deel uit van grootschalig wetenschappelijk onderzoek naar effecten van aanvullende luchtreiniging in de praktijk

De installatie van de Philips UV-C armaturen bij Sint Oda werd uitgevoerd door Project Nekton.

Link naar video realisatie: Operatie ‘Schonere lucht’ bij Sint Oda in Pelt – YouTube
Link naar persbericht: Persbericht_Operatie ‘Schonere lucht’ bij Sint Oda in Pelt.pdf