Verlichting op kantoor

In de snelle werkomgeving van vandaag is het belangrijker dan ooit om een ruimte te creëren die de productiviteit en het welzijn bevordert.

Om een ruimte te creëren die de productiviteit en het welzijn bevordert moeten we er voor zorgen dat het kantoor een optimale verlichting heeft. Studies hebben aangetoond dat de juiste mix van licht kan helpen bij het verbeteren van taakprestaties en cognitief functioneren, terwijl ook vermoeidheid wordt verminderd. Bovendien kan optimale verlichting de stemming en het energieniveau verbeteren, waardoor een positievere werkomgeving wordt gecreëerd!

Bij het ontwerpen van een kantoorruimte is het belangrijk om rekening te houden met verlichting om een ruimte te creëren die bevorderlijk is voor productiviteit en welzijn. Project Nekton helpt hier graag mee!

Blog

Human Centric Lighting en het belang van goede verlichting op kantoor

Een nieuwe benadering van kantoorverlichting die zich richt op de behoeften van de mensen die in deze ruimtes werken.

NWoW

NWoW is de afkorting voor New Way of Working, ‘het nieuwe werken’, het concept dat inspeelt op de steeds vernieuwende verwachtingen en behoeften van klanten en werknemers. Binnen een mensgerichte organisatiecultuur die op vertrouwen steunt, legt NWoW de focus op het behalen van resultaten door de medewerkers te responsabiliseren.

Vandaag biedt de technologische evolutie en ontwikkeling heel wat mogelijkheden om onze wijze van leven en werken anders te organiseren. We hebben de wereld letterlijk in onze handen gekregen: we worden mobiel, grenzen zijn vervaagd en we zijn kieskeuriger geworden.

De opkomst van het internet der dingen (IoT), 5G en kunstmatige intelligentie opent een nieuw paradigma waarin organisaties en werknemers zich moeten anpassen om niet voorbijgestreefd te worden. De evolutie is exponentieel en vergt significante inspanningen van bedrijven om hun producten en diensten concurrentieel te houden. Het New Way of Working biedt een antwoord op de uitdagingen waarmee bedrijven vandaag worden geconfronteerd.

Hoewel nieuwe manieren van werken flexibiliteit bevorderen en sommige bedrijven het thuiswerken hebben geïntroduceerd, blijft het kantoor de werkplek bij uitstek.

De toekomst zal een gezonde mix worden tussen thuis- en kantoorwerk.

Health & wellness voor werknemers

Gemiddeld brengen werknemers 1/3 van van hun dag op de werkplek door. Dat de invoering van maatregelen die gezondheid en welzijn moeten bevorderen een van de belangrijkste doelstellingen is geworden voor bedrijven, is dan ook een uitstekende zaak.

Een aangename en warme ruimte, ergonomisch meubilair, goede verlichting, akoestische demping, een goede ventilatie, contact met de natuur, enz. zijn enkele van de factoren die van invloed zijn op het welzijn van mensen op de werkplek en staan in direct verband met productiviteit en prestaties.

Het ontwerpen van een gastvrije, uitnodigende ruimte die goede werkprestaties bevordert en werknemers in staat stelt zich comfortabel en tevreden te voelen, is een must voor bedrijven die de beste talenten willen aantrekken en behouden.

Flexible spaces

Nieuwe rollen en taken vereisen ruimtes die zich snel aanpassen en flexibiliteit bieden. Traditionele kantoren hebben plaatsgemaakt voor open ruimtes, die samenwerking aanmoedigen. Maar évengoed is er nood aan private, geluidsdichte ruimten die hoge concentratie en prestaties bevorderen.

Digitalisering betekent dat de werkplek kan worden aangepast, waardoor elke taak kan worden uitgevoerd vanuit zeer verschillende ruimtes, afhankelijk van de actuele behoeften, zoals vergaderruimtes, geluiddichte cabines, creatieve ruimten en zelfs rustruimten.

Verschillende omgevingen die de professionele en persoonlijke ontwikkeling van werknemers een topprioriteit moeten maken en moeten bijdragen aan het bereiken van betere resultaten voor organisaties.

Intelligente kantoren

Kantoren ondergaan een natuurlijke evolutie nu technologie steeds meer de werkplek betreedt.

Digitalisering van processen, werkmethoden en bedrijfscultuur leidt tot meer flexibele en concurrerende manieren van werken.

Een snelle en gemakkelijke verbinding, virtuele ruimtes voor samenwerking en gegevensopslag, onafhankelijke controle en beheer van kantoor ruimtes en hun elementen, sensoren, toepassingen en apparaten die het niet alleen mogelijk maken om taken te optimaliseren, maar ook om de werkruimte comfortabeler, veiliger en efficiënter te maken.

Case

Induver

Human centric lighting in de kantoren van Induver, in samenwerking met LoooP.

Wat zijn de voordelen van een optimale verlichting op kantoor?

Het is bewezen dat optimale verlichting op kantoor een aantal voordelen kan hebben voor werknemers en de organisatie.

Lees meer over de voordelen in onze blog Human Centric Lighting en het belang van goede verlichting op kantoor

Voor mensen:

Comfortabele en regelbare verlichting

Lichtsfeer bepalen.

Het stelt ons in staat om een comfortabele, op maat gemaakte omgeving te scheppen die voldoet aan ruimtelijke, functionele en biologische eisen.

Verbeterde ervaring

Verbetert de ervaring en schept een sterke band tussen personeel en organisatie.

Licht, aanwezig in alle ruimtes, kan een drager zijn voor communicatie en interactie.

Welzijn en productiviteit

Licht gemaakt voor mensen.

Verbetert het welzijn door synchronisatie van het circadiaans ritme, wat een directe impact heeft op de tevredenheid van werknemers, hun productiviteit en positieve ingesteldheid.

Voor uw organisatie:

Energiebesparing

Intelligente, taakgeoriënteerde verlichting om verspilling te stoppen.

Een lager energieverbruik wordt bereikt door gebruik van intelligente verlichting, geregeld via tijdschema’s, aanwezigheid en lichtgevoelige sensoren die zijn ingesteld op maximaal gebruik van natuurlijk licht om energieverspilling een halt toe te roepen.

Space management en optimalisatie

Beslissingen nemen die gericht zijn op efficiëntie.

Door het gebruik van sensoren die de bezettingsgraad van specifieke ruimtes kunnen meten, verkrijgen wij informatie die ons in staat stellen om strategische beslissingen te nemen om ruimtes zo efficiënt mogelijk te beheren. Zo kunnen we de gebieden identificeren die het meest gebruikt worden, evenals de stroom van bewegingen in kaart brengen, om middelen aan te passen, te plannen en de efficiëntie te verbeteren.

Preventief onderhoud

Incidenten en gebreken opsporen om toekomstige uitgaven te voorspellen.

Door actief toezicht te houden op de informatie uit verlichtingsarmaturen, zijn we in staat om incidenten op te sporen en de uitrusting van installaties te inspecteren om een goede werking en een vlot toekomstig onderhoud te garanderen.