Overslaan naar hoofdinhoud

ETION, het Forum voor geëngaeerd ondernemen, is een Vlaams ondernemersplatform met hoofdkantoor in Wilrijk, Antwerpen.

Case: Nieuwe verlichting voor Etion - Project Nekton

Een combinatie van grondig onderzoek, state-of-the-art technologie en gerichte implementatie heeft geresulteerd in een aanzienlijke verbetering van zowel energie-efficiëntie als werknemerscomfort in de kantoren van Etion.

Bij de start van het project hebben we de bestaande verlichting grondig geëvalueerd, waaronder het oude verbruik en de donkere plekken, verspreid over meer dan 1.000 armaturen. Op basis van deze bevindingen hebben we een uitgebreide lichtstudie opgesteld, waarbij de verlichtingsniveaus werden aangepast aan de norm.

We voorzagen de nodige bekabeling voor stroomvoorziening, maar dankzij de implementatie van draadloze sturing en communicatie konden we de kosten van extra bekabeling vermijden. Hierdoor was de installatie niet alleen efficiënter, maar ook kostenbesparend.

Case: Nieuwe verlichting voor Etion - Project Nekton

Het project is slim aangestuurd met Low Energy modules van Signify Interact, en elk armatuur werd voorzien van zijn eigen sensor die continue beweging en daglicht monitort.

De resultaten zijn indrukwekkend: dankzij onze efficiënte installatie, gecombineerd met het gebruik van daglicht en aanwezigheidsdetectie, realiseren we een jaarlijkse besparing van meer dan 200.000 kWh. Dit komt overeen met een CO²-reductie van bijna 40 ton per jaar, gelijk aan de emissie van 20 benzineauto’s op jaarbasis.

Bij Project Nekton zijn we trots op de positieve impact die we hebben kunnen maken bij Etion, en de bijdrage die we leverden aan zowel de duurzaamheidsdoelstellingen als het algemeen welzijn op de werkplek!

Ontdek hoe we jouw bedrijf kunnen helpen met duurzame en efficiëntere LED-verlichting. LED's talk

Financiering

De financiering van dit project bij Etion was een cruciaal aspect dat nauwe samenwerking en zorgvuldige planning vereiste. We hebben samengewerkt met onze financiële partner, Jade Synergies, om een model te ontwikkelen dat op lange termijn een hoger rendement op de investering (ROI) oplevert.

Dit model, gebaseerd op het concept van de Total Cost of Ownership, laat toe de kosten over een periode van 10 jaar te spreiden. Dit betekent dat er geen onmiddellijke grote investering nodig was voor Etion. Jade Synergies bood een OPEX huurcontract aan voor 10 jaar, waarbij de maandelijkse terugbetalingen netto lager zijn dan de huidige kosten voor energie en onderhoud. Dit zonder enige préfinanciering. De gerealiseerde besparingen worden zo onmiddellijk verzilverd door Etion.

Het 10-jarige contract legt ook een bijzondere verantwoordelijkheid op onze schouders. Het verplicht ons om kwaliteitsvolle producten aan te bieden tegen een goede prijs, aangezien we gedurende de volledige contractperiode verantwoordelijk zijn voor de goede werking van de installatie. Dit contract benadrukt onze toewijding om waarde en betrouwbaarheid te bieden aan onze klanten.

Het plaatsen van de horizon op 10 jaar heeft ons eveneens toegelaten om de nadruk te leggen op een betere ROI op lange termijn. Dit financieringsmodel illustreert de voordelen van een langetermijnaanpak, waarbij de initiële investeringskosten worden omgezet in aanzienlijke besparingen en verbeterde efficiëntie over de jaren heen.

Wist je trouwens dat we voor ieder project een gedetailleerde en nauwkeurige lichtstudie maken? Je kan er alles over lezen op onze Relighting pagina.

Andere recente cases

Cases

Case: Steinweg

Nieuwe slimme verlichting voor de magazijnen van Steinweg Belgium in de Antwerpse haven.
Cases

Case: Etion

Nieuwe slimme verlichting voor het hele gebouw van Etion in Wilrijk.

Ontdek hoe we jouw bedrijf kunnen helpen met duurzame en efficiëntere LED-verlichting. LED's talk